Analizator vlage – pravilna priprava vzorcev
02. 11. 2021
- Ključno je, da izberemo vzorec primerne velikosti.
- Vzorec mora biti čimbolj homogen za dobro ponovljivost meritev in primerjavo rezultatov.
- Vzorec moramo enakomerno razporediti po celotni tehtalni plošči analizatorja vlage.
Priprava vzorcev za določanje suhe mase z analizatorjem vlage:
Področja uporabe | Vzorci | Priprava vzorcev |
Živilska industrija | Začimbe, moka, sol, sladkor, suhi kvas, testenine, želatina | Tanek sloj tekočega vzorca se nanese na tehtalno ploščo (lahko se uporabi filter iz steklenih vlaken ali kremenčevega peska). Vzorci v kompaktnejši obliki se nadrobijo. |
Poljedelstvo | Žita, semena, seno, biomasa, koruzni kosmiči, pšenični in ovseni otrobi, riž | Zrna je potrebno pred sušenjem zdrobiti. |
Mlečna industrija | Maslo, sir, jogurt, skuta, sladoledna masa, mleko v prahu, smetana | Vzorci se posušijo direktno na tehtalni plošči analizatorja ali s pomočjo filtrov iz steklenih vlaken ali kremenčevega peska (povečuje se površina izhlapevanja). |
Pekarski izdelki | Kruh, fini pekovski izdelki | Zrna je potrebno pred sušenjem zdrobiti. |
Pridelava suhega sadja in zelenjave | Suhe slive, suhe marelice, lešniki, orehi, rozine, posušene gobe | Vzorce se nareže na manjše delce, ki ne smejo biti predebeli. |
Plastična industrija | Granulati | Izberemo čimbolj homogen vzorec. |
Kemijska industrija | Čistila in detergent za pomivanje posode, emulzije, geli in losjoni (čistilna sredstva, barve) | Tanek sloj tekočega vzorca se nanese na tehtalno ploščo (lahko se uporabi filter iz steklenih vlaken ali kremenčevega peska). Vzorci v kompaktnejši obliki se nadrobijo. |